香港嘅水喉水(自來水)安全嗎?

(No English version for this post)

我哋屋企嘅水有幾安全?上網看看便知道
【食水有味】驚無水飲無得煮飯街坊超市搶購樽裝水| 即時新聞| 突發 .
【客機食水有菌】國泰派樽裝水應急| 即時新聞| 突發| 20150624 – 蘋果日報
【機油味食水】食水偏黃街坊改飲樽裝水石籬邨亦疑中招|香港01|港聞|

我曾經到外國生活,我嘅朋友叫我就咁攞只杯去廚房度開水喉就飲得㗎啦,我話「吓」?

如果香港有人叫你咁做,你會嗎?
香港嘅水喉水(自來水)安全嗎?

香港的水能不能喝? (喺Yahoo搜尋)
之前去香港玩的時候
因為香港的礦泉水太貴了
加上我親戚說香港的自來水可以喝
所以一直喝飯店房間裡洗手檯的水
不知道衛不衛生
回來後…
好像水土不和,過敏了
是因為水的關係嗎?
—————-
最佳解答: 你真的就這樣喝了飯店房間裡洗手檯的水嗎? 水龍頭放出來的水是不能就這樣喝的啊! 難怪你不舒服了….
因為我們都相信, 食用水由水庫流經那麼遠的地下水管, 沿著大廈的外牆水管入屋再在水龍頭出來時, 不能保證它沒受污染, 所以很多家庭在家裡廚房的水龍頭安裝了濾水器,作燒飯和煮沸用. (在此不談保養不當帶來的污染, 我們都不信任食水管的衞生) 你的飯店房間裡有沒濾水器? 這裡不是美國, 加拿大和日本呀! ….簡略..
[原文擇自Yahoo]

濾水器?
香港人通常對生活上都有一定嘅要求,就咁用濾水器過濾嘅水都唔敢飲,反而寧願去超市買蒸餾水飲。

蒸餾水(冇營養),樽裝水?
樽裝水=逆滲透法處理過嘅水
Reverese Osmosi Filtered

裝上淨水機。飲得安心
RO逆滲透是目前最有效的水處理方法 逆滲透法Reverese Osmosis簡稱RO,是目前所知最有效及最現代的水處理方法。
雅泉™淨水機係世界首台能達到樽裝水級別,同時無需任何水喉安裝,過濾咗由唔駛煲可以安心飲用嘅優質水。
想了解或《立即購買》

想知道飲水有咩好處? ……【下期待續】

Leave a Reply